Lasten kokkikurssilla (klikkaamalla tästä pääset kokkikurssin blogijuttuun) 2015 tehtiin paljon kaikkea, joten sisällysluettelo tähän alkuun on paikallaan :)
Reseptien lomaan Tuija on kirjannut historiaa ja muuta aiheeseen liittyvää tietoa, joka on ollut kurssilla teemana.
Reseptien lomaan Tuija on kirjannut historiaa ja muuta aiheeseen liittyvää tietoa, joka on ollut kurssilla teemana.
- Kasvispiirakka
- Tietoa kasviksista
- Tärkeä välipala
- Broileri - avokadotortillat
- Broileri-pestosämpylät
- Pestokastike
- Kinkku kolmioleipä
- Tomaatti- mozzarellacroissantit
- Mustikkaohrapuuro
- Mangorahka
- Banaani-marjasmoothie
- Mansikkainen jogurttismoothie
- Leipominen
- Muffinit
- Teeleivät
- Kolmen ruokalajin päivälliskattaus
- Porkkana-vihanneskeitto
- Kanaa vihannespedillä
- Rahka-banaaniyllätys
- Pizzat
- Kinkkupizza
- Pizza Napolita
- Piparkakut
- Joulupiparkakut
- Lasten hyvät kauralastut
- Taatelipiparkakut
- Luumurahka
Kasvispiirakka
Raaka-aineet:
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaurahiutaleita tai – leseitä
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
½ dl kylmää vettä
400 – 700 g vihanneksia ja juureksia (esim. purjoa, paprikaa,
sipulia, porkkanaa, kesäkurpitsaa, tomaattia, keitettyä perunaa tai vastaava
määrä pakastevihanneksia.)
2 dl maitoa
2 kananmunaa
1 – 2 tl suolaa tai yrttisuolaa
yrttejä (esim. basilika, oregano, persilja, timjamia). Valmiin
piirakan päälle voit halutessasi laittaa tuoreita yrttejä.
Oliivi – tai rypsiöljyä
Voitele piirakkavuoka (halkaisija noin 30 cm). Sekoita vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Nypi voi jauhojen sekaan murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Kuullota vihanneksia tilkassa öljyä muutama minuutti. Levitä kasvisseos piirakkapohjan päälle. Sekoita keskenään maito, kananmunat ja mausteet (huom. voit
lisätä sekaan myös raejuustoa). Levitä täyte vuokaan kasvisten päälle. Paista 200 asteessa 30 - 40 minuuttia.
Tietoa kasviksista
Sipuli on vuoden 2015 vihannes.
Kasviksia pitäisi syödä päivässä puoli kiloa. Hyvä mitta
tähän on oma koura. Koura x 6 = hyvä tulos.
Huom. Perunoita ei lasketa mukaan puolen kilon kasvisten
määrään.
Kasviksista saat vitamiineja, kivennäisaineita ja terveyttä
edistäviä yhdisteitä.
Kasvisten
10-ravinnerikkainta:
1.Vihreät lehtivihannekset, kuten , vuonankaali, pinaatti, nokkonen
ja mangoldi
2. Vihreät pavut
3. Parsakaali
4. Vihreät herneet ja sokeriherneet
5. Avokado
6. Valkoiset pavut
7. Purjosipuli
8. Kukkakaali
9. Linssit
10. Kikherneet
Tavallista tomaatti- kurkku-salaattia voi rikastaa
sokeriherneillä, lehtikaalilla ja linsseillä.
Raastetusta porkkanasta ja valkokaalista saa yhdessä pinaatin,
parsakaalin ja papujen kanssa oikeaa terveyssalaattia. Porkkana ja kaali ovat
hyviä vitamiinin lähteitä talvikaudella.
Yrteistä:
Basilika antaa
moniin salaatteihin hyvän loppusilauksen.
Kirveli sopii
erityisesti sieni – ja muihin kasvisruokiin.
Kynteli sopii
pippurin tapaan täydentämään muita makuja papu – ja kasvisruuissa.
Lipstikkayrttiä
lisätään jo kypsentämisen alkuvaiheessa keittoihin ja pataruokiin.
Rakuuna korostaa
makuja hienostuneesti salaateissa ja kasvispaistoksissa.
Rosmariini sopii
grillikasvisten maustamiseen.
Timjami maustaa
keitot, padat ja uunikasvikset.
Tärkeä välipala
Hyvä välipala antaa virtaa ja auttaa
jaksamaan. Niin lasten kuin aikuistenkin päivään tulisi kuulua aamiaisen ja
pääaterioiden lisäksi terveellisiä välipaloja, jotta ateriavälit eivät pääsisi
venymään liian pitkiksi.
Välipala riippuu iästä. Alle
kouluikäinen voi pärjätä hyvin hedelmällä, kun taas urheileva nuori tarvitsee
välipalaksi jotain raskaampaa. Esim. täysjyväleipää, päällä leikkelettä ja juustoa,
jotta lapsi saa proteinia. Lapsi tarvitsee myös maitotuotteita, joten
lasillinen maitoa on hyvä välipalajuoma.
Erilaisia välipalaehdotuksia, kuten voileipiä, puuroja, smoothiet
Broileri - avokadotortillat ( 6 annosta)
400g marinoituja broilerinsuikaleita (esim. hunajamarinoituja)
1 avokado
2 tl sitruunamehua
0.5 cantaloupemelonia
100 g Creme Bonjour esim. kreikkalaista valkosipulia
erilaista salaattia
6 tortillaa
Paistamiseen öljyä
Paista broilerinsuikaleet rasvassa kypsiksi. Kuori ja viipaloi avokado ja kostuta palat sitruunamehulla tummumisen estämiseksi. Leikkaa melonin hedelmäliha paloiksi. Levitä tuorejuustoa tortilloille, vähän sivelemällä. Täytä lämmitetyt tortillat broilerilla, avokadolla, melonilla ja salaatilla. Kääri tortillat rulliksi.
Broileri-pestosämpylät ( neljä annosta)
4 sämpylää
½ dl pinjansiemeniä
400 g maustamattomia broilerinsuikaleita
3 rkl pestokastiketta (vihreä pestokastike)
100 g Creme Bonjour yrttiä
rucolaa
paistamiseen
öljyä
Paahda pinjansiemenet
pinnoitetulla pannulla ja siirrä sivuun. Paista broilerinsuikaleet
paistinpannulla öljyssä kypsiksi. Nosta pannu sivuun ja sekoita joukkoon pestokastike
(Jos haluat tehdä itse pestokastikkeen, ohje alla). Halkaise sämpylä ja voitele
sisäpinnat tuorejuustolla. Täytä leipä rucolalla ja broilerinsuikaleilla. Koristele pinjansiemenillä ja tarjoa
voipaperikääreestä.
Vihreä pestokastike (6-8 hengelle)
½- 1 dl pinjansiemeniä
½- 1 dl pinjansiemeniä
1-2 valkosipulinkynttä
1-2 ruukkua tuoretta basilikaa
n. 1 dl oliiviöljyä
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
ripaus suolaa
Paahda pinjansiemenet pannulla
kevyesti ja kumoa siemenet monitoimikoneen kulhoon yhdessä murskattujen
valkosipulinkynsien kanssa. Mausta seos kevyesti suolalla. Irrottele
basilikanlehdet varsista ja lisää lehdet pinjansiementen sekaan vähitellen monitoimikonetta
käyttäen. Kun kaikki lehdet on lisätty ja seos on tasaista massaa, lisää sekaan
raastettu parmesaanijuusto ja lopuksi oliiviöljyä ohuena nauhana. Jos haluat
ohuemman koostumuksen, lisää sekaan hiukan lisää öljyä. Ilman monitoimikonetta
pestokastikkeen voi valmistaa morttelissa. Jos haluat pakastaa pestokastikkeen,
jätä juustoraaste pois ja lisää se vasta kun olet sulattanut kastikkeen käyttöä
varten.
Kinkku kolmioleipä
4 annosta eli 8 kolmioleipää
12 isoa paahtoleipäviipaletta
150 g pekonia
1 tomaatti
100 g Creme Bonjour Cheddaria
4 kinkkuleikettä
4 salaatinlehteä
4 tl sinappia
Poista leivistä kovat reunat.
Paista pekonit ja paloittele. Hienonna tomaatti. Voitele kaikki leivät
tuorejuustolla. Levitä neljän leivän päälle pekoni ja tomaatti. Laita seuraava
leipäkerros pohjaleivälle tuorejuustopuoli täytteeseen päin. Voitele yläpinnat
sinapilla. Päällystä kinkkuleikkeellä ja salaatilla. Paina viimeiseksi
kansileivät täytettä vasten tuorejuustopuoli alaspäin. Peitä leivät kelmulla ja
laita painon (esim. lautasen) alle. Anna leipien vetäytyä jääkaapissa ennen
tarjoilua. Puolita leivät ja tue leipäkolmiot halutessasi cocktailtikuilla.
Tomaatti- mozzarellacroissantit
6 croissanttia
3 tomaattia
100 g mozzarellajuustoa
6 salaatinlehteä
100 g Creme Bonjour Aurinkokuivattua tomaattia
rouhittua mustapippuria
tuoretta
basilikaa
Leikkaa croissantit auki siten,
että pitkä suora jää saranaksi. Huuhtele ja viipaloi tomaatit ja mozzarella.
Huuhtele salaatinlehdet. Levitä jokaisen croissantin sisäpinnalle tuorejuustoa.
Asettele salaatinlehti sekä mozzarella ja tomaatinviipaleet. Ripottele täytteen
päälle vähän mustapippuria ja basilikaa.
Mustikkaohrapuuro
1 l vettä
2 dl mustikkasurvosta
n. 0,5 dl sokeria
2 dl ohrajauhoja
(suolaa) ei
välttämätön
Kiehauta vesi, mustikat ja
sokeri. Ripottele ohrajauhot kiehuvaan liemeen koko ajan sekoittaen. Hauduta
noin 30 minuuttia välillä sekoittaen. (Mausta ripauksella suolaa). Maistuu
kuumana tai kylmänä maidon kera.
Mangorahka
1 tlk rahkaa
1 tlk ruokajogurttia tai bulgarianjogurtti
0.5 dl hunajaa (juoksevaa)
1 tlk
mangoviipaleita
Sekoita rahka, jogurtti ja
hunaja. Paloittele mangoviipaleet. Pane mangopaloja ja jogurttirahkaa
kerroksittain laseihin. Valuta halutessasi vielä mangokerrosten päälle hunajaa.
Nauti jälkiruoaksi 3-4 annosta.
Banaani-marjasmoothie
2 annosta
1 iso banaani
2 dl mustaherukoita tai puolukoita
n. 2 dl maitoa tai jogurttia tai soijajuomaa
n. 1 rkl sokeria tai hunajaa
Paloittele kuorittu banaani tehosekoittimeen. Lisää marjat, neste ja
sokeri. Soseuta sileäksi.
Lisää nestettä tarvittaessa, jotta saat haluamasi paksuisen smoothien.
Jos haluat lisää joukkoon 1 rkl
leseitä.
Mansikkainen jogurttismoothie
4 annosta
2 banaania
½ l persikkanektaria tai mehua
0,5 l maustamatonta (rasvatonta) jogurttia
250 g pakastemansikoita
2 rkl siirappia tai hunajaa
kourallinen mintunlehtiä
Kuori banaanit. Mittaa kaikki aineet tehosekoittimeen ja anna käydä,
kunnes juoma on tasaista.
Juoma pysyy viileänä pitkään
pakastemansikoiden ansiosta.
Leipominen
Kun olet valinnut leivontaohjeen, seuraa ohjetta tarkasti.
Mittasuhteiden on oltava kohdallaan, jotta ilo työn tuloksesta olisi
täydellinen.
OIKEA MITTA – Pieni ja tärkeä kotileipurin työväline on mittalusikka
sarja. Mittaa aineet täydellä mitalla. Kun mittaat jauhoja dl- mitalla,
pyyhkäise kukkuramitasta ylimääräiset jauhot tasaisesti reunoja myöten pois.
Litran mitalla mitattaessa, kopauta mittaa kevyesti pöytään, niin jauhojen
pinta tasoittuu.
TYÖVÄLINEET – työskentele puhtailla ja kuivilla työvälineillä. Kosteus
ja rasvaisuus estää vaahdon syntymisen.
Huoneenlämpöiset raaka-aineet vaahtoutuvat parhaiten. Taikinan liiallista vaivaamista tulee
välttää, ettei siitä tule liian sitkeää.
KANANMUNAT - antaa leivonnaisille väriä, kiiltoa, kuohkeutta tai
hyydyttää.
RASVAT – Tavallisemmat rasva lajit ovat voi, margariini ja öljyt. Ne
mehevöittävät leivonnaisia. Rasva hidastaa myös leivonnaisten kuivumista.
SOKERI – Sokeri tekee vaahdosta kestävän vahvistamalla rakennetta. Kidesokeria
voidaan käyttää taikinaan sellaisenaan.
JAUHOT – Leipojalle on olemassa erilaisia jauhoja. Erikoisvehnäjauhot sopivat kakkuihin,
pikkuleipiin ja kääretorttuihin. Puolikarkeat jauhot sopivat pulla, leipä ja
pizza taikinoihin. Hiivaleipäjauhot sopivat hyvin sämpylöihin.
KOHOTUSAINEET – niitä ovat mm. hiiva, leivinjauhe ja ruokasooda.
Kohotusaineita käytetään leivonnaisiin, jotta niistä tulisi kuohkeita ja
ilmavia. Kohotusaineet valinta riippuu taikinan muista aineosista. Leivinjauhe
kannattaa lisätä aina pieneen jauhomäärään ja vasta sitten taikinaan.
Ruokasoodaa käytetään vain hapanta ainesosaa kuten piimää ja kermaviiliä
sisältäviin taikinoihin. Kun käytät hiivaa, taikinan nesteen tulee olla
kädenlämpöistä, jotta hiivan toiminta käynnistyy.
Muffinit
Taikina
100 g voita
1 ½ dl sokeria
1 kananmuna
1 prk (200 g) Valio maustamaton sitruuna rahkaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Kuorrute
3 dl tomusokeria
n. 2-3 rkl sitruunamehua
Koristeluun nonparelleja, kookoshiutaleita
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kevyesti vaahdoksi. Vatkaa muna joukkoon.
Lisää rahka ja jauho-leivinjauhoseos. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Jaa
taikina paperisiin muffinivuokiin.
Paista 200 asteessa, uunin keskiosassa, 15 - 17 minuuttia. Tarkkaile
kuitenkin leivonnaisia uunissa ja muista, että uunit ovat erilaisia lämpötiloiltaan.
Sekoita kuorrutusaineet. Lisää sitruunamehua, jos kuorrute on liian
paksun tuntuista. Kun muffinssit ovat jäähtyneet, levitä tai valuta kuorrutetta
muffineille. Ripottele pinnalle nopeasti
esim. nonparellit. Kuorrute jähmettyy hetken kuluttua ja silloin nonparellit
eivät tartu enää kuorrutteeseen. Anna leivonnaisten levähtää hetkisen.
Teeleivät
12 palaa
2 ½ dl kaurahiutaleita
2 ½ dl vehnähiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl sokeria
3 tl leivinjauhetta
½ dl juoksevaa margariinia tai
öljyä
2 dl maitoa tai vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää rasva ja maito.
Jaa taikina kolmeen osaan. Taputtele kakkarat mataliksi leipäsiksi. Jaa
ne taikinapyörällä neljään osaan ja paista 200-asteisessa uunissa kypsiksi,
noin 15 minuuttia. Tarjoa kuumana, voilla siveltynä.
Kolmen ruokalajin päivälliskattaus
Porkkana -
vihanneskeitto
(Tästä tulee kaksi annosta. Suurenna ainesmääriä tarpeen mukaan).
Raaka-aineet:
4 kpl porkkanoita
2 kpl perunoita
pala selleriä
puolikas sipulia
n. 4 dl vettä
0,5 kpl kasvisliemikuutiota
¼ pkt noin 50 g sulatejuustoa (koskenlaskija)
mausteeksi mustapippuria myllystä
(Maista keittoa, jos tarvitsee suolaa).
Vihje: Sulatejuuston voit vaihtaa loraukseen kuohukermaa + ripaukseen
raastettua muskottipähkinää. Raastettu appelsiininkuori, lähinnä koristeena
keiton pinnalla, antaa myös oman vivahteena.
Eikä unohtaa sovi makua antavia tuoreyrttejä. Kuten esim. persilja,
basilika tai korianteri.
Keiton valmistusohje:
Pese ja kuori kasvikset. Paloittele kasvikset, sopivan pieniksi
palasiksi. Laita kasvikset kattilaan , lisää kasvisliemikuutio, keitä kasvikset
kypsiksi. Jäähdytä vähän, soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Lisää
sulatejuusto keittoon ja sekoita niin, että juusto sulaa tasaisesti keittoon. Mausta
keitto ja tarjoile.
Kanaa vihannespedillä
ainekset 6 annokseen. Muuta tarpeen mukaan.
Raaka-aineet:
1 keltainen paprika
1 (300 g) kesäkurpitsaa
1 (200g) purjoa
n. 450 g broilerin ohutleikettä tai broilerin fileesuikaleita
1-2 rkl öljyä
1 pussi pakasteherneitä
1-2 pussia erilaisia salaatteja
kirsikkatomaatteja tai miniluumutomaatteja
2-3 rkl basilikaa tai persiljaa hienonnettuna
Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl basilikaa hienonnettuna
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl hunajaa tai sokeria
mustapippuria
Valmistusohje:
Huuhtele kasvikset. Suikaloi paprikat ja kesäkurpitsa. Hienonna
halkaistu ja huuhdottu purjo.
Kypsennä broilerileikkeet pannulla öljyssä. Kun broilerit ovat kypsiä,
siirrä vähäksi aikaa sivuun. Kuullota purjoa ja paprikaa muutama minuuttia.
Lisää kesäkurpitsat ja kypsennä vielä pari minuuttia. Lisää pannulle takaisin
broilerit ja herneet. Kuumenna seos.
Revi salaatit ja levitä laakealle vadille. Kaada päälle lämmin
broileri-vihannesseos.
Sekoita kastikeainekset ja kaada broileri-vihannesseoksen päälle.
Koristele puolitetuilla kirsikkatomaateilla. Ripottele pinnalle basilikaa.
Tarjoa seurana patonkia yrttilevitteellä.
Rahka – banaani yllätys
(neljä annosta)
Raaka-aineet:
Suklaa – cookiekeksejä
1 dl kinuskikastiketta
1-2 kypsää banaania
1 pkr ( 200 g) Valio maustettua rahkaa päärynä kinuski tai maustettua
rahkaa vanilja
annoksiin pinnalle suklaarouhetta
koristeluun 1 Karambola eli tähtihedelmä
Valmistusohje:
Valitse jokaiselle ruokailijalle sopiva lasi tai jälkiruokamalja, mihin
annos tehdään.
Murenna keksit pienten lasimaljojen pohjalle. Valuta päälle
kinuskikastiketta. Viipaloi seuraavaksi banaanit. Lusikoi päälle päärynä
kinuski rahkaa. Viimeistele annokset raastetulla suklaarouheella. Tai teesihdin
läpi sihdatulla kaakaojauheella. Laita annoksiin pitkävartiset lusikat ja lasin
reunalle siivutettu Karambola koristeeksi.
Hyvää ruokahalua! i Que aproveche! Bon Appetit!
Pizzat
Italiasta
lähtöisin oleva pizza on todellakin valloittanut maailman. Ensimmäiset pizzat
valmistettiin Etelä-Italiassa Napolin kaupungissa 1800 - 1900 lukujen
vaihteessa. Pizzat paistettiin puu-uuneissa ja niitä kaupustelivat leipureiden
apupojat. Pojat kiertelivät kapeita kujia ja myivät nälkäisille asiakkaille
pizzan paloja. Vähän myöhemmin asiakkaat alkoivat haluta miellyttäviä paikkoja
pizzan syömiselle, ja jotkut leipurit perustivat tuolillisia paikkoja. Näin syntyivät
ensimmäiset pizzeriat. Nuo alkuaikojen pizzeriat ovat hyvin samankaltaisia kuin
nykyiset pizzeriatkin.
PERUSPIZZAPOHJA:
15 g
tuoretta hiivaa tai korvaava määrä kuivahiivaa
n. 250 ml
lämmintä vettä = n. 2 ½ dl
300 g
vehnäjauhoja = reilu 4 ½ dl (lisää jauhoja vähitellen, tunnustele taikinan
koostumusta). Jauhomäärä on tarkoitettu taikinan käsittelyyn ja
leivonta-alustan jauhottamiseen.
1/3 tl
suolaa
(n. 1 rkl
oliiviöljyä)
Valmista
taikina:
Laita
kulhoon n. 1 ½ dl lämmintä vettä. Murenna tuorehiiva veteen.
Sekoita
rauhallisesti, kunnes hiiva on liuennut veteen. Suomalainen tuorehiiva on
valmista käytettäväksi heti liuettuaan.
Sekoita
jauhot ja suola kulhossa keskenään.
Sekoita
hiivaseoksen joukkoon jauhot ja öljy sekä loppu vesi, että taikinaan saadaan
sitkoa.
Ripottele
puhtaalle leivinpöydälle jauhoja. Kaada kaikki taikina kulhosta pöydälle.
Muotoile taikinasta kiinteä pyöreä pallo.
Vaivaa
taikinaa 8-10 min. eli kunnes taikina on kimmoisaa eikä enää tartu käsiin eikä
pöytään. Nosta taikina ylös ja pudota pari kertaa voimakkaasti työpöydälle
edelleen sitkon aikaansaamiseksi.
Taikina on
valmista, kun se on tasaista ja kimmoisaa ja sen pinnan alla on ilmakuplia.
Siirrä taikina isoon öljyttyyn kulhoon ja peitä liinalla. Jätä kokoamaan.
Kun taikina
on kohonnut, ala venytellä taikinaa käsissä tai työpöydällä päällä kaulinta
apuna käyttäen. Varo kuitenkin ettei taikina repeydy ja ettei siitä tule liian
kuivaa. Käsien lämpö edistää sitkon muodostumista.
Sipaise
öljyä pellille tai pizzavuokaan. Muotoile taikinasta pellille tai pizzavuokaan
pyöreämuotoinen pizza. Muotoile taikinan reunat huolella. Näin taikinan päälle
tulevat täytteet eivät valu yli paistumisen aikana.
Seuraavaksi
tulevat täytteet pizzan päälle.
Kinkkupizza
pohja: 1 annos peruspizzataikinaa.
Täytteet:
2 rkl
oliiviöljyä
90 g kinkkua
ohuina viipaleina, viipaleet voi repiä esim. kolmeen osaan.
120 g mozzarellajuustoa
ohuina viipaleina tai raasteena.
rouhittua
mustapippuria
(aikuisten
pizzaan voi vaihtoehtoisesti lisätä ½ tl chilirouhetta, jos haluat tulisuutta)
Valmista
pizzapohja ohjeen mukaan.
Lämmitä uuni
250 asteeseen. Voitele öljyllä pizzavuoka tai pelti.
Täyte:
Sipaise
pohjalle vähän öljyä ja asettele kinkunviipaleet.
Jätä
reunoille 1 cm tyhjää tilaa. Ripottele päälle mozzarella, pippuria tai
chilirouhetta.
Paista
uunissa noin 10 - 15 minuuttia eli kunnes pohja on rapea ja kullanruskea,
juusto kuplii ja on myös saanut hieman väriä.
Pirskottele
pinnalle loppu öljystä ja tarjoa kuumana.
Pizza Napolita
Valmista
ensin pizzataikina
Täytteet:
250 g
säilyketomaatteja mehuineen
1-3
valkosipulinkynttä ohuina viipaleina
60 g
mozzarellajuustoa ohuina viipaleina tai raasteena
suolaa
oliiveita
esim. yksi iso musta oliivi keskelle pizzaa tai useampi oliivi oman maun
mukaan.
basilikanlehtiä
ja rucolaa tai vain toista
parmesaanijuustoa
lastuina
mustapippurirouhetta
Täyte:
Siivuta ja levitä
säilyketomaatit tasaisesti pizzapohjalle. Jätä reunoille 1 cm tyhjää tilaa.
Lisää valkosipulit ja mozzarella. Mausta vähän suolalla. Laita oliivit
seuraavaksi.
Paista
uunissa noin 10 -15 min, kunnes pohja on rapea ja kullanruskea.
Lisää
valmiiseen pizzaan basilika, rucola ja parmesaani.
Mausta
rouhitulla pippurilla ja tarjoa kuumana.
Piparkakut
Historiaa
Faaraoiden
Egyptissä valmistettiin piparkakkujen edeltäjiä, hunajakakkuja. Hunajakakkuja
uhrattiin jumalille, ja jotta jumalat ymmärtäisivät paremmin, mitä niiltä
pyydettiin, piparkakkuja alettiin muotoilla erilaisiksi hahmoiksi.
Eurooppaan
hunajakakut tulivat Kreikan kautta Egyptistä sekä idän kauppamatkoilta ja
ristiretkeläisten mukana. Pitkään tätä jumalten herkkua saivat valmistaa vain
luostarit. Vähitellen resepti levisi leipureiden tietoisuuteen.
Kaukoidästä
tuotiin eksoottisia mausteita, niitä lisättiin taikinaan ja hunajan tilalle
vaihtui sokeri. Piparkakku on saanut nimensä maustepippurista, joka oli
ensimmäisiä pipareissa käytettyjä mausteista. Hunajakakut muokkaantuivat eri
Euroopan maissa erilaisiksi pipareiksi.
Pohjoismaihin
pipareiden valmistaminen kulkeutui osittain luostareiden välityksellä
keskiajalla. Pohjolassa taikinaan
lisättiin runsaasti voita. Suomessa piparkakkuja leivottiin ensin pappiloissa
ja kartanoissa. Reseptit kulkeutuivat palvelusväen mukana kansan keskuuteen.
Piparkakkumalleilla
on oma merkityksensä, vaikka tätä ei enää välttämättä ajatella. Esim.
possupipari on symboli viikinkiajan uhrileivästä, sen avulla toivottiin
rikkauksia. Suomessa kukan mallinen piparkakku on hyvän sadon, rikkauden ja
hedelmällisyyden vertauskuva. Piparkakku-ukko ja – akka puolestaan kuuluvat
elämänpuuaiheeseen, joka on pitkän ja onnellisen elämän symboli. Sydän, tähti
ja lintu ovat uskonnollisia rakkauden, uskon ja Pyhän Hengen vertauskuvia.
Perinteisten piparimuottien rinnalle on ilmestynyt lukuisa joukko uusia
malleja, kuten autoja, eläinaiheita, muumeja jne.
Joulupiparkakut
1 dl
siirappia
1 tl kanelia
(½ tl
maustepippuria)
½ tl
neilikkaa
1 tl
inkivääriä
1 tl
pomeranssinkuorta
200 g voita
tai margariinia
2 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl kermaa
2 tl soodaa
noin ½ kg =
7 ½ dl vehnäjauhoja
Kiehauta
siirappi ja mausteet. Jäähdytä.
Vatkaa
sokeri ja huoneenlämmössä pehmennyt rasva vaahdoksi.
Lisää
jäähtynyt siirappiseos, vatkattu kananmuna ja kerma, johon on sekoitettu sooda,
ja lopuksi jauhot.
Älä vaivaa
taikinaa liikaa.
Pidä
viileässä seuraavaan päivään.
Kauli ja
leivo erimallisiksi piparkakuiksi.
Paista 175 –
200 asteessa kauniin ruskeiksi.
Lasten hyvät kauralastut
100 g voita tai
margariinia
1 ½ dl
sokeria
3 dl
kaurahiutaleita
1 rkl
vehnäjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
1 kananmuna
Sulata rasva
kattilassa ja lisää sokeri. Siirrä kattila levyltä.
Sekoita
kaurahiutaleisiin vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää ne ja sitten kananmuna kattilaan.
Sekoita hyvin puuhaarukalla. Anna taikinan seistä 10 minuuttia.
Ota
leivinpaperista neljä pellin kokoista palaa ja nosta joka paperille
teelusikoilla 12 pientä nokaretta niin kauaksi toisistaan, etteivät
kauralastutut uunissa levitessään tartu toisiinsa.
Kypsennä
pellillinen kerrallaan 200 asteessa noin 8 minuuttia, kunnes kauralastut ovat
kullanruskeita. Jos kauralastut ottaa uunista
liian aikaisin, niistä ei tule rapeita.
Jäähdytä
kauralastutut tasaisella alustalla tai kaarevan esineen päällä.
Säilytä kauralastut
tiiviissä tölkissä, sillä avonaisessa astiassa ne helposti pehmenevät.
Taatelipiparkakut
1 – 2 dl
hienonnettuja taateleita
2 tl kanelia
1 tl
inkivääriä
½ tl
neilikkaa
1 tl soodaa
4 ½ dl
vehnäjauhoja
200 g voita
1 ½ dl fariinisokeria
1 kananmuna
pinnalle:
tomusokeria
Hienonna
taatelit työpöydällä mahdollisimman pieneksi silpuksi.
Sekoita
keskenään taatelit, mausteet, sooda ja vehnäjauhot.
Vatkaa voi
ja fariinisokeri vaahdoksi, lisää muna vatkaten joukkoon.
Lisää
keskenään sekoitetut kuivat aineet voiseokseen ja sekoita, kunnes taikina on
tasaista.
Anna
taikinan jähmettyä kylmässä paikassa.
Kaaviloi
taikina muutamassa erässä. noin 3 – 4 mm paksuiseksi levyiksi. Ota niistä
muotilla pipareita.
Paista
pipareita 200 asteessa 8 -10 minuuttia, eli kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
Siivilöi
ennen tarjoilua tomusokeria piparkakkujen pinnalle.
Luumurahka
4-6 annosta,
isonna määriä tarpeen mukaan.
Valmistusaineet:
2 dl Valio
vispikermaa
1 prk ( 200
g) Valio maustettua rahkaa Vanilja
1 ½ dl ( 150g) luumumarmeladia
1 tl
vaniljasokeria
Valmistusohje:
Vatkaa kerma
vaahdoksi. Yhdistä kaikki ainekset.
Anna maustua
hetken jääkaapissa ennen tarjoilua.
Vinkki:
Koristele annokset muutamalla kokonaisella Karpalolla tai Puolukalla.
Annosmaljaan voit myös laittaa koristellun piparkakun koristeeksi.