Syksyn värikäs menu

 

Ensiksi, tässä on esittelyssä kaksi alkukeitoksi sopivaa keitto vaihtoehtoa.


PORKKANAKEITTO
Porkkanakeitto.  Kuva T.P-E

keitto on 4 hengelle.
300 g porkkanoita
100 g perunoita
pala selleriä

1 l  kasvislientä
1 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
muskottipähkinää


Paloittele pestyt ja kuoritut vihannekset pieniksi paloiksi. Keitä ne kasvisliemessä kypsäksi ja soseuta tehosekoittimella. Lisää kerma, kiehauta ja mausta. Maukas keitto ei odottele, joten nauti se sopivan lämpimänä heti valmistuttuaan.
 

 
Toinen sopiva keitto syksyisille aterioille on syvän punainen punajuurikeitto. Tässä on ohje siihen.


PUNAJUURIKEITTO


250 g raakoja punajuuria
2 rkl voita
n. 6 dl kasvislientä
suolaa
valkopippuria
1 -2 dl smetanaa
kirveliä

Kuori ja kuutioi punajuuret. Sulata voi kattilassa ja lisää punajuurikuutiot. Kuullota hetki, mutta älä ruskista. Lisää kasvisliemi ja anna punajuurten kypsyä miedolla lämmöllä.

Soseuta punajuuret liemineen, lisää mausteet ja kiehauta. Tarkista maku. Jos tarjoat keiton kuumana, lisää lopuksi smetanaa. Kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen ja tarkista maku vielä kerran.

Huom. Mikäli haluat kevyemmän keiton, jätä smetana pois keitosta ja lisää vain lopuksi lautaselle nokare smetanaa tai Turkkilaista jugurttia.

Kuumenna lautaset ennen keiton annostelemista. Keitto jäähtyy nopeasti.

 

PORKKANALEIPÄ

Tässä on hyvä porkkanaleivän ohje. Leipä sopii hyvin keittojen kaveriksi.
Porkkanaleipä

1 kg porkkanoita
5 dl vettä + keitinlientä
1 kananmuna
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
250 g ohrajauhoja
1 kg vehnäjauhoja





Kuori ja viipaloi porkkanat. Keitä ne kypsiksi vähäsuolaisessa vedessä. Ota keitinliemi talteen. Survo porkkanat soseeksi. Sekoita veteen ja keitinliemeen hiiva, suola ja jauhot. Lisää seokseen porkkanasose ja kananmuna. Alusta taikina. Anna taikinan kohota ja leivo siitä pitkulaisia leipiä. Kohota leivät hyvin ja pistele haarukalla. Paista noin 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, huomioi oman uunisi tehokkuus. Annoksesta tulee neljä leipää, joten lämpimäisleipä riittää annettavaksi myös ystävälle.



Sitten pääruokaan, ehdotukseni on lohkoperunoita valkosipulidipin kanssa, pico de gallo eli salsa tuoreista tomaateista ja makeat texmex- koivet.

Aloitetaan espanjalaisista perunoista ja dipistä

perunat valmiina
ainekset:
kuorimattomia perunoita, esim. Pito, Matilda tai Van Gogh
2 rkl oliiviöljyä
1-3 valkosipulin kynttä
suolaa







Pese uudet perunat hyvin ja leikkaa perunat lohkoiksi. Laita perunat isoon kulhoon. Lisää joukkoon oliiviöljy, valkosipulia (veitsellä pilkottuna, oman maun mukaan), sekä suola ja sekoita huolellisesti. Siirrä lohkot uunivuokaan, asettele yhteen kerrokseen, 200-asteiseen uuniin, noin 45 -60 minuuttia. Perunalohkot ovat valmiita, kun ne ovat rapeita ja kullankeltaisia. Siirrä valmiit lohkot tarjoiluastiaan.

Kun perunat ovat uunissa, valmista valkosipulidippi

ainekset:

valkosipulin kynsiä maun mukaan
1 rkl oliiviöljyä
5 rkl kermaviiliä
4 rkl majoneesia
suolaa
paprikajauhetta maun mukaan

Kuori kynnet ja hienonna leikkuulaudalla. Laita kulhoon ja sekoita joukkoon kermaviili sekä majoneesi. Mausta maun mukaan suolalla ja paprikajauheella. Peitä kulho tuorekelmulla ja laita se jääkaappiin säilymään tarjoiluun asti.   

 

Salsa tuoreista tomaateista

Salsa resepteistä on lukuisia muunnelmia. Tämä resepti on siitä hyvä, ettei se ole tulista. Joten tämä sopii mainiosti myös lapsille.

Tarvitset vain 
salsa

4 tomaattia
¼ sipulia
nippu korianteria
¼ tl merisuolaa

Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi.
Hienonna sipuli ja korianteri.
Lisää suola ja sekoita hyvin.



Kun seuraavan kerran valmistat tätä salsaa, voit muuttaa määriä oman makusi mukaan.








 

Muutama sana KORIANTERISTA.

Korianterilla on vahva, omaleimainen maku. Tällainen herättää aina mielipiteitä puolesta ja vastaan. Korianteri kanttaa nauttia tuoreena, ja se lisätäänkin ruokiin vasta lopuksi, jotta sen aromit säilyvät.

 



 
Makeat texmex koivet

broilerinkoipia (6 kappaletta)
2 -3 hienonnettua valkosipulin kynttä
2 tl hiutalesuolaa
2 tl chilimaustetta (mietoa)
1 dl makeaa chilikastiketta
4 rkl punaviinietikkaa
4 rkl oliiviöljyä

Sekoita mausteet, chilikastike, viinietikka ja öljy keskenään. Pane broilerinkoivet isoon tukevaan muovipussiin. Kaada päälle maustekastike ja puristele pussia niin, että mausteliemi leviää kaikkialle.

HUOM. anna maustua kylmässä mielellään yön yli, mutta vähintään 4 tuntia. Kypsennä koipia uunipellillä 200 asteessa 45 – 60 minuuttia tai kunnes koivista pistettäessä tihkuva neste on kirkasta.

 Texmex koivet kypsyvät mainiosti samassa uunissa lohkoperunoiden kanssa.



Ja sitten lopuksi pitää olla jälkiruokaa. Avokado kiisseli on meksikolainen resepti, mutta se on levinnyt jälkiruokana ympäri maailmaa. Tämä on ihanan raikas jälkiruoka, mutta kiisselimäinen tämä ei mielestäni ole.

 tässä 2 annoksen jälkiruoka

1 suuri kypsä avokado tai 2 pientä
2 limeä
6 rkl tomusokeri tai maun mukaan
lime koristeluun

Jos haluat raikkaan viileän jälkiruuan. Laita annosmaljat jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat jälkiruuan.

Halkaise avokado, poista siemen ja leikkaa hedelmäliha kuutioiksi. Laita hedelmäliha tehosekoittimeen yhdessä limehedelmien mehun ja tomusokerin kanssa. Soseuta nopeasti tasaiseksi soseeksi. Maista ja lisää sokeria, jos on tarvis. Koristele annokset vadelmilla.

Huom. Miten tunnistat kypsän avokadon kaupassa. Ota hedelmä käteen ja tunnustele sitä kevyesti. Mikäli avokado antaa hieman periksi puristaessa, se on kypsä syötäväksi. Tarkista kypsyys myös nyppäämällä avokadon päästä pieni ruskea kanta pois. Jos kanta irtoaa helposti ja sen alla näkyy vihreää, avokado on kypsä.



Juoma vaihtoehdot

keittojen kanssa raikasta vettä, lapsille maitoa

pääruuan kanssa, espanjalaiset ja chileläiset viinit ovat sukulaissieluja ruokien kanssa. Fiesta del sol, vino de aguja, Semi Seco on espanjalaisista rypäleistä Saksassa valmistettu helmeilevä viini, ”kevyt versio” viini on laimennettu kivennäisvedellä.


Kirjoittaja opettaa ja pitää ruokakursseja Jokiläänin kansalaisopistossa. Kirjoittajan ajatus on: koska meidän jokaisen on syötävä, miksei sitten näkisi vähän vaivaa ruuanlaitossa, söisi vähän terveellisemmin ja nautinnollisemmin. Sallittua on kokeileminen, erehtyminen, innostuminen ja uudelleen yrittäminen. Makujen rikkaus on valtava, nautitaan niistä aterioilla.