Ensiksi, tässä on esittelyssä kaksi alkukeitoksi
sopivaa keitto vaihtoehtoa.
PORKKANAKEITTO
Porkkanakeitto. Kuva T.P-E |
keitto on 4 hengelle.
300 g porkkanoita
100 g perunoita
pala selleriä
1 l kasvislientä
1 dl kermaa
100 g perunoita
pala selleriä
1 l kasvislientä
1 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
muskottipähkinää
mustapippuria
muskottipähkinää
Paloittele pestyt ja kuoritut vihannekset pieniksi
paloiksi. Keitä ne kasvisliemessä kypsäksi ja soseuta tehosekoittimella. Lisää
kerma, kiehauta ja mausta. Maukas keitto ei odottele, joten nauti se sopivan
lämpimänä heti valmistuttuaan.
Toinen sopiva keitto syksyisille aterioille on syvän
punainen punajuurikeitto. Tässä on ohje siihen.
PUNAJUURIKEITTO
250 g raakoja
punajuuria
2 rkl voita
n. 6 dl
kasvislientä
suolaa
valkopippuria
1 -2 dl smetanaa
kirveliä
Kuori ja kuutioi punajuuret. Sulata voi kattilassa
ja lisää punajuurikuutiot. Kuullota hetki, mutta älä ruskista. Lisää
kasvisliemi ja anna punajuurten kypsyä miedolla lämmöllä.
Soseuta punajuuret liemineen, lisää mausteet ja
kiehauta. Tarkista maku. Jos tarjoat keiton kuumana, lisää lopuksi smetanaa.
Kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen ja tarkista maku vielä kerran.
Huom. Mikäli haluat kevyemmän keiton, jätä smetana
pois keitosta ja lisää vain lopuksi lautaselle nokare smetanaa tai Turkkilaista
jugurttia.
Kuumenna lautaset ennen keiton annostelemista.
Keitto jäähtyy nopeasti.
PORKKANALEIPÄ
Tässä on hyvä porkkanaleivän ohje. Leipä sopii hyvin
keittojen kaveriksi.
Porkkanaleipä |
1 kg porkkanoita
5 dl vettä + keitinlientä1 kananmuna
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
250 g ohrajauhoja
1 kg vehnäjauhoja
Kuori ja viipaloi porkkanat. Keitä ne kypsiksi
vähäsuolaisessa vedessä. Ota keitinliemi talteen. Survo porkkanat soseeksi.
Sekoita veteen ja keitinliemeen hiiva, suola ja jauhot. Lisää seokseen
porkkanasose ja kananmuna. Alusta taikina. Anna taikinan kohota ja leivo siitä pitkulaisia
leipiä. Kohota leivät hyvin ja pistele haarukalla. Paista noin 225-asteisessa
uunissa noin 30 minuuttia, huomioi oman uunisi tehokkuus. Annoksesta tulee
neljä leipää, joten lämpimäisleipä riittää annettavaksi myös ystävälle.
Sitten pääruokaan, ehdotukseni on lohkoperunoita
valkosipulidipin kanssa, pico de gallo eli salsa tuoreista tomaateista ja
makeat texmex- koivet.
Aloitetaan espanjalaisista perunoista ja dipistä
kuorimattomia perunoita, esim. Pito, Matilda tai Van Gogh
2 rkl oliiviöljyä
1-3 valkosipulin kynttä
suolaa
suolaa
Pese uudet perunat hyvin ja leikkaa perunat lohkoiksi. Laita perunat isoon kulhoon. Lisää joukkoon oliiviöljy, valkosipulia (veitsellä pilkottuna, oman maun mukaan), sekä suola ja sekoita huolellisesti. Siirrä lohkot uunivuokaan, asettele yhteen kerrokseen, 200-asteiseen uuniin, noin 45 -60 minuuttia. Perunalohkot ovat valmiita, kun ne ovat rapeita ja kullankeltaisia. Siirrä valmiit lohkot tarjoiluastiaan.
Pese uudet perunat hyvin ja leikkaa perunat lohkoiksi. Laita perunat isoon kulhoon. Lisää joukkoon oliiviöljy, valkosipulia (veitsellä pilkottuna, oman maun mukaan), sekä suola ja sekoita huolellisesti. Siirrä lohkot uunivuokaan, asettele yhteen kerrokseen, 200-asteiseen uuniin, noin 45 -60 minuuttia. Perunalohkot ovat valmiita, kun ne ovat rapeita ja kullankeltaisia. Siirrä valmiit lohkot tarjoiluastiaan.
Kun perunat ovat uunissa, valmista valkosipulidippi
ainekset:
valkosipulin kynsiä maun mukaan
1 rkl oliiviöljyä5 rkl kermaviiliä
4 rkl majoneesia
suolaa
paprikajauhetta maun mukaan
Kuori kynnet ja hienonna leikkuulaudalla. Laita
kulhoon ja sekoita joukkoon kermaviili sekä majoneesi. Mausta maun mukaan
suolalla ja paprikajauheella. Peitä kulho tuorekelmulla ja laita se jääkaappiin
säilymään tarjoiluun asti.
Salsa tuoreista tomaateista
Salsa resepteistä on lukuisia muunnelmia. Tämä
resepti on siitä hyvä, ettei se ole tulista. Joten tämä sopii mainiosti myös
lapsille.
4 tomaattia
¼ sipulia
nippu korianteria
¼ tl merisuolaa
¼ sipulia
nippu korianteria
¼ tl merisuolaa
Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi.
Hienonna sipuli ja korianteri.
Lisää suola ja sekoita hyvin.
Hienonna sipuli ja korianteri.
Lisää suola ja sekoita hyvin.
Kun seuraavan kerran valmistat tätä salsaa, voit
muuttaa määriä oman makusi mukaan.
Muutama sana KORIANTERISTA.
Korianterilla on vahva, omaleimainen maku. Tällainen
herättää aina mielipiteitä puolesta ja vastaan. Korianteri kanttaa nauttia
tuoreena, ja se lisätäänkin ruokiin vasta lopuksi, jotta sen aromit säilyvät.
Makeat texmex koivet
broilerinkoipia (6 kappaletta)
2 -3 hienonnettua valkosipulin kynttä
2 tl hiutalesuolaa
2 tl chilimaustetta (mietoa)
1 dl makeaa chilikastiketta
4 rkl punaviinietikkaa
4 rkl oliiviöljyä
2 -3 hienonnettua valkosipulin kynttä
2 tl hiutalesuolaa
2 tl chilimaustetta (mietoa)
1 dl makeaa chilikastiketta
4 rkl punaviinietikkaa
4 rkl oliiviöljyä
Sekoita mausteet, chilikastike, viinietikka ja öljy
keskenään. Pane broilerinkoivet isoon tukevaan muovipussiin. Kaada päälle
maustekastike ja puristele pussia niin, että mausteliemi leviää kaikkialle.
HUOM. anna maustua kylmässä mielellään yön yli,
mutta vähintään 4 tuntia. Kypsennä koipia uunipellillä 200 asteessa 45 – 60
minuuttia tai kunnes koivista pistettäessä tihkuva neste on kirkasta.
Texmex koivet
kypsyvät mainiosti samassa uunissa lohkoperunoiden kanssa.
Ja sitten lopuksi pitää olla jälkiruokaa. Avokado
kiisseli on meksikolainen resepti, mutta se on levinnyt jälkiruokana ympäri
maailmaa. Tämä on ihanan raikas jälkiruoka, mutta kiisselimäinen tämä ei
mielestäni ole.
tässä 2
annoksen jälkiruoka
1 suuri kypsä avokado tai 2 pientä
2 limeä
6 rkl tomusokeri tai maun mukaan
lime koristeluun2 limeä
6 rkl tomusokeri tai maun mukaan
Jos haluat raikkaan viileän jälkiruuan. Laita annosmaljat
jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat jälkiruuan.
Halkaise avokado, poista siemen ja leikkaa
hedelmäliha kuutioiksi. Laita hedelmäliha tehosekoittimeen yhdessä
limehedelmien mehun ja tomusokerin kanssa. Soseuta nopeasti tasaiseksi
soseeksi. Maista ja lisää sokeria, jos on tarvis. Koristele annokset
vadelmilla.
Huom. Miten tunnistat kypsän avokadon kaupassa. Ota
hedelmä käteen ja tunnustele sitä kevyesti. Mikäli avokado antaa hieman periksi
puristaessa, se on kypsä syötäväksi. Tarkista kypsyys myös nyppäämällä avokadon
päästä pieni ruskea kanta pois. Jos kanta irtoaa helposti ja sen alla näkyy
vihreää, avokado on kypsä.
Juoma vaihtoehdot
keittojen kanssa raikasta vettä, lapsille maitoa
pääruuan kanssa, espanjalaiset ja chileläiset viinit
ovat sukulaissieluja ruokien kanssa. Fiesta del sol, vino de aguja, Semi Seco
on espanjalaisista rypäleistä Saksassa valmistettu helmeilevä viini, ”kevyt
versio” viini on laimennettu kivennäisvedellä.
Kirjoittaja opettaa ja pitää ruokakursseja Jokiläänin kansalaisopistossa. Kirjoittajan ajatus on: koska meidän jokaisen on syötävä, miksei sitten näkisi vähän vaivaa ruuanlaitossa, söisi vähän terveellisemmin ja nautinnollisemmin. Sallittua on kokeileminen, erehtyminen, innostuminen ja uudelleen yrittäminen. Makujen rikkaus on valtava, nautitaan niistä aterioilla.