Tapakset
Tapakset
ovat herkullisia suupaloja. Puhutaankin aistien hemmottelusta, houkuttelevasta
valikoimasta kuumia ja kylmiä ruokia. Tapaksia valmistetaan erilaisista
aineksista, kuten lihasta, meren antimista, kananmunista, juustoista,
kasviksista, vihanneksista, pähkinöistä, siemenistä, oliiveista, sienistä,
valkosipulista jne. Kokki käyttää mielikuvitustaan valmistaessaan tapas annoksia.
Makuelämyksiä täydennetään erilaisilla dippi- ja muilla kastikkeilla.
Espanjan
kielen sana tapa tarkoittaa kantta. Kerrotaan, että krouvin isäntä asetti
leipäviipaleen asiakkaan viinilasin päälle ”kanneksi”. Näin estettiin, ettei
lasiin mennyt kärpäsiä eikä pölyä. Myöhemmin andalusialaiset keksivät panna leivän päälle maukkaan palan juustoa - tai kinkkua pieneksi makupalaksi. Syntyi espanjalainen käsite. Nykyisin baareissa on esillä lasitiskin takana erilaisia tapas annoksia. Näin asiakkaan on helppo tilata mieleinen tapas annoksensa.
Tapaksia näkee tarjoiltavan värikkäiltä posliini ja keramiikka lautasilta. Nykyisin myös modernit valkoiset lautaskattaukset ovat suosittuja. Pieniä tapas annoksia voidaan myös laittaa houkuttavasti esille simpukankuoriin. Perinteisesti tapakset tarjoillaan valkoviinin, oluen tai sherryn kanssa.
Tapaksien syömiseen sisältyy vieraanvaraisuutta, ystävyyttä ja vireää keskustelua. Tapaksia syödään kotona usein alkupaloina. Mutta tapaksista voi koota myös lounaan tai päivällisen. Espanjalaiset myös kokontuvat mielellään tapas lounaalle kahden tietämissä ja ennen illallista kahdeksan – yhdeksän aikoihin tapaksia nautitaan alkupaloina kantapaikoissa. Ja tietysti samalla tavataan ystäviä.
TAPAKSIA
HUNAJAISET KANAPALAT
kanapalojen esivalmistelu |
3 kananrintaa kuutioituna
suolaa
mustapippuria myllystä
2 kananmunaa vatkattuna
jauhoja leivittämiseen
4 rkl oliiviöljyä
((1 dl)
juoksevaa hunajaa)
1 tl sinappia
1 tl soijakastiketta
Kaada
kananpalat kulhoon ja mausta. Uita niitä kananmunassa ja kierittele perusteellisesti
jauhoissa.
Laita
öljyä pannulle ja ruskista kananpaloja viitisentoista minuuttia. Kääntele
ahkerasti.
Ota
pannu levyltä. Tarkista maku ja jos tarvis, ripota kananpaloille suolaa ja
pippuria.
Sekoita
hunajaan sinappi ja soijakastike. Valele sillä näitä espanjalaistyylisiä
nugetteja ja tarjoa ne heti.
FRITEERATTU
MUSTEKALA
900 g mustekalarenkaita (kurssilla valmistetaan
pienempi määrä)
3 vatkattua kananmunaa (2 kpl)
vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria myllystä
tarjoiluun: sitruunalohkoja
Sekoita
vatkatusta kananmunasta, jauhoista ja mausteista notkea frityyritahna.
Pyörittele mustekalarenkaita tahnassa. Nosta niitä kuumaan öljyyn yksitellen
tai pienissä erissä. Friteeraa kullanruskeiksi, ravistele välillä.
Laita
mustekalarenkaat hetkeksi talouspaperin päälle, ennen kuin asettelet ne vadille.
Tarjoa heti sitruunalohkojen kera.
SUOLAMANTELIT
¼ tl cayennepippuria
2 rkl hiutalesuolaa tai tavallista maun mukaan,
vähempi määrä riittää.
2 rkl voita
4 rkl oliiviöljyä
Sekoita
keskenään kulhossa suola ja cayennepippuri. Paista manteleita voi öljyseoksessa
sekoitellen, kunnes ne ovat kullanruskeita. Kääntele mantelit mausteseokseen ja
anna jäähtyä. Suolamantelit säilyvät tiiviskantisessa purkissa viikon ajan.
LAMPAANMAITOJUUSTO
150 kovaa lampaanmaitojuustoa ( esim. manchegoa)
1 dl oliiviöljyä tai reilu lorautus leikattujen
juustosiivujen päälle.
1-2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 viipaloitu valkosipulinkynsi
timjamia, persiljaa
Leikkaa
juusto reilun kokoisiksi paloiksi. Kaada päälle öljy ja viinietikka (sekoita
kulhossa), lisää mausteet ja hienonna yrtit. Sekoita. Anna juuston maustua
kylmässä pari päivää, jos mahdollista. Aromikkaat maut tulevat esille paremmin,
mutta juusto toimii herkullisena Tapas- lisukkeena myös heti tarjottavana
pikkupalana.
PAISTETUT
SARDIINIT ( TAI SUOMALAISITTAIN MUIKUT)
12 keskikokoista tuoretta sardiinia tai 12
keskikokoista muikkua tai pikkusärkeä
1 ½ rkl jauhoja
suolaa, mustapippuria
öljyä ja voita paistamiseen
tarjoiluun: sitruunalohkoja
Viillä
sardiinit ( tai muikut/särjet) pituussuunnassa auki mahapuolelta. Poista
selkäruoto keskeltä; pään voit jättää. Levitä kalat auki.
Marinadi:
2tl
persiljasilppua, 4 rkl sitruunamehua, ½ tl valkosipulimurskaa, suolaa,
mustapippuria, 4 rkl oliiviöljyä.
Sekoita
marinadi ainekset keskenään. Sivele kalojen sisäpinnalle marinadia. Anna
vetäytyä parikymmentä minuuttia. Taita kalat kiinni. Kierittele kaloja jauhoissa.
Ravista irtojauhot pois ja mausta.
Paista
kuumennetussa öljyvoi seoksessa molemmin puolin, kunnes pinta alkaa ruskettua.
Kastike/dippi
1
iso tomaatti kaltattuna ja kuutioituna, 1 pieni vihreä paprika pilkottuna, ½
pientä sipulia silputtuna, majoneesia, suolaa ja mustapippuria.
Sekoita
ainekset. Lusikoi lautasille kalojen höysteeksi tai kaada pieneen kulhoon
dippikastikkeeksi. Tarjoa sitruunalohkojen kanssa.
KATKARAPUSALAATTI
900 g kokonaisia katkarapuja (puolet voi korvata
siialla)
1 l vettä
5 ½ dl limettimehua
2 punasipulia silputtuna
2 rkl soijakastiketta
suolaa, mustapippuria
2 kurkkua paloiteltuna
1 paprika paloiteltuna
1 paprika paloiteltuna
1 tillinoksa hienonnettuna
Tarjoiluun: tabascoa, limetinlohkoja
Kuori
katkaravut ja poista siian nahka. Pilko kala ja pane palat katkarapujen kanssa
isoon kulhoon.
Sekoita
vesi, limetinmehu, punasipulisilppu, soijakastike, suola ja pippuri. Valele
madinadi katkarapujen ja kalanpalojen päälle. Anna tekeytyä parikymmentä
minuuttia.
Lisää
kurkku- ja paprikakuutiot sekä tillisilppu. Sekoita ravistamalla.
Lusikoi
salaatti lautasille tai pieniin kulhoihin. Ripottele pinnalle pippuria ja
muutama tippa tabascoa, maun mukaan. Tarjoa lisäkkeenä limetinlohkoja.
SITRUUNAMARINOIDUT OLIIVIT
250 g vihreitä oliiveja
1 dl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
2 sitruunan mehu
1 sitruunan kuoret raastettuna (pese ensin sitruuna
huolella)
2 valkosipulin kynttä murskattuna ja lohkottuna
1 laakerin lehti
1 tl kurkumaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
pieni ripaus sinappijauhetta
Sekoita
madinadin ainekset keskenään. Kumoa oliivit kulhoon ja kaada seos niiden
päälle. Anna tekeytyä yön yli. Marinoidut oliivit säilyvät jääkaapissa parikin
viikkoa.
PIKKUPERUNOITA
AIOLIN KERA
Valitse
pieniä perunoita esim. uusia perunoita. Keitä perunat kypsiksi. Halkaise ja
lohko perunat sopiviksi suupaloiksi.
Valmista
aioli:
1 iso huoneenlämpöinen munankeltuainen
1 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
2 isoa, kuorittua valkosipulinkynttä
suolaa, pippuria
5 rkl oliiviöljyä
5 rkl maissiöljyä
Laita
munankeltuainen, etikka, valkosipuli ja suola sekä pippuri monitoimikoneeseen
ja sekoita. Kun kone käy vielä, lisää oliiviöljy hitaasti, sitten maissiöljy,
ensin tipoittain ja kun kastike alkaa sakeutua, valuta öljyä hitaasti ja
tasaisesti, kunnes kastike on sakeaa ja sileää. Voit vatkata aiolin myös
kulhossa. Laita aioli tarjoilukulhoon. Dippaile perunanpaloja aioliin.
NOPEA
SALAATTI
Huuhtele
salaatit ja tomaatit.
Pilko
ja asettele vadille salaattia kuten,( friseesalaattia, jääsalaattia, fricellaa)
Revi
seuraavaksi rukola salaattia. (Maun mukaan, rukola on voimakkaan makuinen
salaatti)
Pilko
valkosipulia maun mukaan salaatin päälle. (Tai laita valkosipulit pieneen
tarjoiluastiaan)
Siivuta
seuraavaksi tomaatit.
Valmista
maustekastike: 1 rkl balsamietikkaa, 1 rkl sitruunamehua, suolaa, mustapippuria
myllystä. Valuta kastike salaatin päälle.Espanjalaiseen tapas pöytään kuuluvat oleellisena osana espanjalaiset makkarat, kuten paprikamakkara chorizoa. Myös Serrano -ja Parman kinkut ovat suosittuja tapas pöydässä.
LEIVÄT
Tapas pöytään kuuluu oleellisena osana myös espanjalaiset leivät.
PIENI TAPASLEIPÄ
½ patonkia
2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 tomaatti
100 g manchegoa -juustoa
80 g Serrano -tai Parmankinkkua
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa patonki viipaleiksi. Laita viipaleet uunipellille ja valuta jokaisen päälle oliiviöljyä. Paista uunissa noin 5 minuuttia, kunnes pinta muuttuu rapeaksi. Hiero viipaleille valkosipulia ja tomaattia. Laita leipäviipaleiden päälle juustoa ja kinkkua. Voit käyttää cocktailtikkuja päällisten kiinnittämiseen.
ESPANJALAISET LEIVÄT
maalaisleipää viipaleina
oliiviöljyä
tomaattia
valkosipulia
suolaa
Paahda leipäviipaleet joko pannulla kevyesti öljyssä tai leivänpaahtimessa. Hiero lämpimän leivän pintaan öljyä, valkosipulinkynttä ja halkaistua tomaattia. Mausta ripauksella suolaa. Tarjoa heti.
Espanjalainen makaronilaatikko
Ainekset
kanan paistolientä siivilöitynä (liemi tuo makua
laatikkoon, joten kun valmistat kanaa, ota paistoliemi talteen).
sipulia 1-2 kpl
valkosipulia, muutamia kynsiä
sika-nauta jauhelihaa 400 -700 g
kokonaisia tomaatteja 2-3 kpl (voi kaltata)
purkki kaltattua tomaattia tomaattiliemessä
sokeria ripaus (neutralisoi tomaattia)
2 kpl kanaliemikuutioita
kananpaistolientä
suola (lisää lopuksi, maista ensin, kanakuutiot ja
kanaliemi tuovat jo suolaisuutta)
Putkipastaa eli tubi pastaa, joko lihavampana tai
ohuempana (makuasia kumpaa käyttää)
emmental juustoa
parmesaani juustoa
Valmistus
Silppua
ja hienonna valkosipulin kynnet ja keltasipulit. Kuullota sipulit kullankeltaiseksi.
Älä päästä sipuleita ruskistumaan, ettei niistä tule kitkeriä maultaan. Lisää
jauhelihaa pannulle pienissä erissä ja paista kypsäksi. Siirrä isoon kattilaan
ainekset. Kalttaa tomaatit pienessä kattilassa, jos haluat. Pienennä tomaatit
palasiksi ja kaada isoon kattilaan. Tölkissä olevat kokonaiset tomaatit pilko
pienemmiksi paloiksi. Huuhtele tomaattipurkki ja kaada isoon kattilaan. Lisää
ripaus sokeria. Sokeri neutralisoi tomaattia. Lisää kanan paistoliemi
kattilaan. Ja 2 kpl kananliemikuutioita. Anna porista kannen alla hiljalleen,
seos saostuu. Maistele suolaisuus.
Keitä
putkipasta suolaliemessä kypsäksi, kuitenkin vielä saa olla vähän napakkaa. Sekoita
pasta kastikkeen joukkoon. Tarkista maku.
Kaada
seos uunipellille. Ei liian paksua kerrosta massaa, jaa mieluummin kahdelle
pellille, Raasta juustot päälle. Laita uuniin kypsymään noin 200 astetta, noin
45 min – tunti, riippuen uunista. Kun makaronilaatikon pinta on hyvin
gratinoitunut, pitäisi olla kypsää.
Tarjoa
raikkaan salaatin kanssa.
Valmistus uunipellillä. |
RAIKAS
SALAATTI
Paloittele
kasviksia
Tomaattia,
kurkkua, paprikaa, salaattia valintasi mukaan. Laita salaatti kulhoon.
Valmista
kastike: Valuta salaatinpäälle oliiviöljyä, purista sitruunamehua, vähän suolaa
ja mustaa pippuria. Sekoita salaatti ja kastike keskenään. Nyt se on valmista
tarjottavaksi.