Tapakset

Tapakset

Tapakset ovat herkullisia suupaloja. Puhutaankin aistien hemmottelusta, houkuttelevasta valikoimasta kuumia ja kylmiä ruokia. Tapaksia valmistetaan erilaisista aineksista, kuten lihasta, meren antimista, kananmunista, juustoista, kasviksista, vihanneksista, pähkinöistä, siemenistä, oliiveista, sienistä, valkosipulista jne. Kokki käyttää mielikuvitustaan valmistaessaan tapas annoksia. Makuelämyksiä täydennetään erilaisilla dippi- ja muilla kastikkeilla.
Espanjan kielen sana tapa tarkoittaa kantta. Kerrotaan, että krouvin isäntä asetti leipäviipaleen asiakkaan viinilasin päälle ”kanneksi”. Näin estettiin, ettei lasiin mennyt kärpäsiä eikä pölyä.
Myöhemmin andalusialaiset keksivät panna leivän päälle maukkaan palan juustoa - tai kinkkua pieneksi makupalaksi. Syntyi espanjalainen käsite. Nykyisin baareissa on esillä lasitiskin takana erilaisia tapas annoksia. Näin asiakkaan on helppo tilata mieleinen tapas annoksensa.

Tapaksia näkee tarjoiltavan värikkäiltä posliini ja keramiikka lautasilta. Nykyisin myös modernit valkoiset lautaskattaukset ovat suosittuja. Pieniä tapas annoksia voidaan myös laittaa houkuttavasti esille simpukankuoriin. Perinteisesti tapakset tarjoillaan valkoviinin, oluen tai sherryn kanssa.

Tapaksien syömiseen sisältyy vieraanvaraisuutta, ystävyyttä ja vireää keskustelua. Tapaksia syödään kotona usein alkupaloina. Mutta tapaksista voi koota myös lounaan tai päivällisen. Espanjalaiset myös kokontuvat mielellään tapas lounaalle kahden tietämissä ja ennen illallista kahdeksan – yhdeksän aikoihin tapaksia nautitaan alkupaloina kantapaikoissa. Ja tietysti samalla tavataan ystäviä.



TAPAKSIA




HUNAJAISET KANAPALAT

kanapalojen esivalmistelu
3 kananrintaa kuutioituna
suolaa
mustapippuria myllystä
2 kananmunaa vatkattuna
jauhoja leivittämiseen
4 rkl oliiviöljyä
 ((1 dl) juoksevaa hunajaa)
1 tl sinappia
1 tl soijakastiketta

Kaada kananpalat kulhoon ja mausta. Uita niitä kananmunassa ja kierittele perusteellisesti jauhoissa.
Laita öljyä pannulle ja ruskista kananpaloja viitisentoista minuuttia. Kääntele ahkerasti.

Ota pannu levyltä. Tarkista maku ja jos tarvis, ripota kananpaloille suolaa ja pippuria.
Sekoita hunajaan sinappi ja soijakastike. Valele sillä näitä espanjalaistyylisiä nugetteja ja tarjoa ne heti.




FRITEERATTU MUSTEKALA


900 g mustekalarenkaita (kurssilla valmistetaan pienempi määrä)
3 vatkattua kananmunaa (2 kpl)
vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria myllystä
tarjoiluun: sitruunalohkoja

Sekoita vatkatusta kananmunasta, jauhoista ja mausteista notkea frityyritahna. Pyörittele mustekalarenkaita tahnassa. Nosta niitä kuumaan öljyyn yksitellen tai pienissä erissä. Friteeraa kullanruskeiksi, ravistele välillä.

Laita mustekalarenkaat hetkeksi talouspaperin päälle, ennen kuin asettelet ne vadille. Tarjoa heti sitruunalohkojen kera.



SUOLAMANTELIT


4 dl kuorittuja manteleita (kurssilla pienempi määrä)
¼ tl cayennepippuria
2 rkl hiutalesuolaa tai tavallista maun mukaan, vähempi määrä riittää.
2 rkl voita
4 rkl oliiviöljyä


Sekoita keskenään kulhossa suola ja cayennepippuri. Paista manteleita voi öljyseoksessa sekoitellen, kunnes ne ovat kullanruskeita. Kääntele mantelit mausteseokseen ja anna jäähtyä. Suolamantelit säilyvät tiiviskantisessa purkissa viikon ajan.


LAMPAANMAITOJUUSTO


150 kovaa lampaanmaitojuustoa ( esim. manchegoa)
1 dl oliiviöljyä tai reilu lorautus leikattujen juustosiivujen päälle.
1-2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 viipaloitu valkosipulinkynsi
timjamia, persiljaa

Leikkaa juusto reilun kokoisiksi paloiksi. Kaada päälle öljy ja viinietikka (sekoita kulhossa), lisää mausteet ja hienonna yrtit. Sekoita. Anna juuston maustua kylmässä pari päivää, jos mahdollista. Aromikkaat maut tulevat esille paremmin, mutta juusto toimii herkullisena Tapas- lisukkeena myös heti tarjottavana pikkupalana.

 



PAISTETUT SARDIINIT ( TAI SUOMALAISITTAIN MUIKUT)


12 keskikokoista tuoretta sardiinia tai 12 keskikokoista muikkua tai pikkusärkeä
1 ½ rkl jauhoja
suolaa, mustapippuria
öljyä ja voita paistamiseen
tarjoiluun: sitruunalohkoja

Viillä sardiinit ( tai muikut/särjet) pituussuunnassa auki mahapuolelta. Poista selkäruoto keskeltä; pään voit jättää. Levitä kalat auki.

Marinadi:
           2tl persiljasilppua, 4 rkl sitruunamehua, ½ tl valkosipulimurskaa, suolaa, mustapippuria, 4 rkl oliiviöljyä.

Sekoita marinadi ainekset keskenään. Sivele kalojen sisäpinnalle marinadia. Anna vetäytyä parikymmentä minuuttia. Taita kalat kiinni. Kierittele kaloja jauhoissa. Ravista irtojauhot pois ja mausta.

Paista kuumennetussa öljyvoi seoksessa molemmin puolin, kunnes pinta alkaa ruskettua.

Kastike/dippi
            1 iso tomaatti kaltattuna ja kuutioituna, 1 pieni vihreä paprika pilkottuna, ½ pientä sipulia silputtuna, majoneesia, suolaa ja mustapippuria.

Sekoita ainekset. Lusikoi lautasille kalojen höysteeksi tai kaada pieneen kulhoon dippikastikkeeksi. Tarjoa sitruunalohkojen kanssa.

  

KATKARAPUSALAATTI


900 g kokonaisia katkarapuja (puolet voi korvata siialla)
1 l vettä
5 ½ dl limettimehua
2 punasipulia silputtuna
2 rkl soijakastiketta
suolaa, mustapippuria
2 kurkkua paloiteltuna
1 paprika paloiteltuna
1 paprika paloiteltuna
1 tillinoksa hienonnettuna
Tarjoiluun: tabascoa, limetinlohkoja

Kuori katkaravut ja poista siian nahka. Pilko kala ja pane palat katkarapujen kanssa isoon kulhoon.

Sekoita vesi, limetinmehu, punasipulisilppu, soijakastike, suola ja pippuri. Valele madinadi katkarapujen ja kalanpalojen päälle. Anna tekeytyä parikymmentä minuuttia.

Lisää kurkku- ja paprikakuutiot sekä tillisilppu. Sekoita ravistamalla.

Lusikoi salaatti lautasille tai pieniin kulhoihin. Ripottele pinnalle pippuria ja muutama tippa tabascoa, maun mukaan. Tarjoa lisäkkeenä limetinlohkoja.



SITRUUNAMARINOIDUT  OLIIVIT


250 g vihreitä oliiveja
1 dl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
2 sitruunan mehu
1 sitruunan kuoret raastettuna (pese ensin sitruuna huolella)
2 valkosipulin kynttä murskattuna ja lohkottuna
1 laakerin lehti
1 tl kurkumaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
pieni ripaus sinappijauhetta

Sekoita madinadin ainekset keskenään. Kumoa oliivit kulhoon ja kaada seos niiden päälle. Anna tekeytyä yön yli. Marinoidut oliivit säilyvät jääkaapissa parikin viikkoa.

 

PIKKUPERUNOITA AIOLIN KERA


Valitse pieniä perunoita esim. uusia perunoita. Keitä perunat kypsiksi. Halkaise ja lohko perunat sopiviksi suupaloiksi.

Valmista aioli:

1 iso huoneenlämpöinen munankeltuainen
1 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
2 isoa, kuorittua valkosipulinkynttä
suolaa, pippuria
5 rkl oliiviöljyä
5 rkl maissiöljyä

Laita munankeltuainen, etikka, valkosipuli ja suola sekä pippuri monitoimikoneeseen ja sekoita. Kun kone käy vielä, lisää oliiviöljy hitaasti, sitten maissiöljy, ensin tipoittain ja kun kastike alkaa sakeutua, valuta öljyä hitaasti ja tasaisesti, kunnes kastike on sakeaa ja sileää. Voit vatkata aiolin myös kulhossa. Laita aioli tarjoilukulhoon. Dippaile perunanpaloja aioliin.

 


NOPEA SALAATTI


Huuhtele salaatit ja tomaatit.
Pilko ja asettele vadille salaattia kuten,( friseesalaattia, jääsalaattia, fricellaa)
Revi seuraavaksi rukola salaattia. (Maun mukaan, rukola on voimakkaan makuinen salaatti)
Pilko valkosipulia maun mukaan salaatin päälle. (Tai laita valkosipulit pieneen tarjoiluastiaan)
Siivuta seuraavaksi tomaatit.
Valmista maustekastike: 1 rkl balsamietikkaa, 1 rkl sitruunamehua, suolaa, mustapippuria myllystä. Valuta kastike salaatin päälle.

Espanjalaiseen tapas pöytään kuuluvat oleellisena osana espanjalaiset makkarat, kuten paprikamakkara chorizoa. Myös Serrano -ja Parman kinkut ovat suosittuja tapas pöydässä.


 

 
 

LEIVÄT


Tapas pöytään kuuluu oleellisena osana myös espanjalaiset leivät.

PIENI TAPASLEIPÄ


½ patonkia
2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 tomaatti
100 g manchegoa -juustoa
80 g Serrano -tai Parmankinkkua

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa patonki viipaleiksi. Laita viipaleet uunipellille ja valuta jokaisen päälle oliiviöljyä. Paista uunissa noin 5 minuuttia, kunnes pinta muuttuu rapeaksi. Hiero viipaleille valkosipulia ja tomaattia. Laita leipäviipaleiden päälle juustoa ja kinkkua. Voit käyttää cocktailtikkuja päällisten kiinnittämiseen.



ESPANJALAISET LEIVÄT


maalaisleipää viipaleina
oliiviöljyä
tomaattia
valkosipulia
suolaa

Paahda leipäviipaleet joko pannulla kevyesti öljyssä tai leivänpaahtimessa. Hiero lämpimän leivän pintaan öljyä, valkosipulinkynttä ja halkaistua tomaattia. Mausta ripauksella suolaa. Tarjoa heti.

 


Espanjalainen makaronilaatikko


Ainekset
kanan paistolientä siivilöitynä (liemi tuo makua laatikkoon, joten kun valmistat kanaa, ota paistoliemi talteen).
sipulia 1-2 kpl 
valkosipulia, muutamia kynsiä
sika-nauta jauhelihaa 400 -700 g
kokonaisia tomaatteja 2-3 kpl (voi kaltata)
purkki kaltattua tomaattia tomaattiliemessä
sokeria ripaus (neutralisoi tomaattia)
2 kpl kanaliemikuutioita
kananpaistolientä
suola (lisää lopuksi, maista ensin, kanakuutiot ja kanaliemi tuovat jo suolaisuutta)
Putkipastaa eli tubi pastaa, joko lihavampana tai ohuempana (makuasia kumpaa käyttää)
emmental juustoa
parmesaani juustoa

Valmistus

Silppua ja hienonna valkosipulin kynnet ja keltasipulit. Kuullota sipulit kullankeltaiseksi. Älä päästä sipuleita ruskistumaan, ettei niistä tule kitkeriä maultaan. Lisää jauhelihaa pannulle pienissä erissä ja paista kypsäksi. Siirrä isoon kattilaan ainekset. Kalttaa tomaatit pienessä kattilassa, jos haluat. Pienennä tomaatit palasiksi ja kaada isoon kattilaan. Tölkissä olevat kokonaiset tomaatit pilko pienemmiksi paloiksi. Huuhtele tomaattipurkki ja kaada isoon kattilaan. Lisää ripaus sokeria. Sokeri neutralisoi tomaattia. Lisää kanan paistoliemi kattilaan. Ja 2 kpl kananliemikuutioita. Anna porista kannen alla hiljalleen, seos saostuu. Maistele suolaisuus.

Keitä putkipasta suolaliemessä kypsäksi, kuitenkin vielä saa olla vähän napakkaa. Sekoita pasta kastikkeen joukkoon. Tarkista maku.

Kaada seos uunipellille. Ei liian paksua kerrosta massaa, jaa mieluummin kahdelle pellille, Raasta juustot päälle. Laita uuniin kypsymään noin 200 astetta, noin 45 min – tunti, riippuen uunista. Kun makaronilaatikon pinta on hyvin gratinoitunut, pitäisi olla kypsää.

Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.  

Valmistus uunipellillä. 


RAIKAS SALAATTI


Paloittele kasviksia
Tomaattia, kurkkua, paprikaa, salaattia valintasi mukaan. Laita salaatti kulhoon.
Valmista kastike: Valuta salaatinpäälle oliiviöljyä, purista sitruunamehua, vähän suolaa ja mustaa pippuria. Sekoita salaatti ja kastike keskenään. Nyt se on valmista tarjottavaksi.