tiistai 9. joulukuuta 2014

Meksikolainen ruokailta

Meksikolaista ruokakulttuuria on sanottu yhdeksi maailman kolmesta tärkeimmästä gastronomiasta, ranskalaisen ja kiinalaisen ohella. Jokiläänin kansalaisopiston ruokakurssilla tutustuimme makujen rikkauteen. Meksikolainen ruoka kuvastaa maan kulttuuria, se on värikästä, runsasta ja iloittelevaa. Puhutaankin makujen juhlasta.
Kurssin aluksi keskustelimme alueittain maan ruokatarjonnasta. Ruoka on tärkeä osa meksikolaista elämäntapaa. Raaka-aineiden tuottaminen, hankkiminen, valmistaminen ja syöminen vie suuren osan jokaisesta päivästä Meksikossa.

Historian vaikutusta meksikolaisten ruokavalioon ei voi sivuuttaa. Aloitimme Mayaintiaaneista ja jatkoimme kuinka Asteekeilla oli jo rikas ruokaperinne. Hallitsijan kerrotaan vaatineen palvelijoitaan valmistamaan päivittäin yli parikymmentä ruokalajia. Espanjalaiset jättivät myös omat jälkensä valloitusretkillään ja muokkasivat meksikolaista ruokaperinnettä. Eikä unohtaa sovi ranskalaisia ja saksalaisiakaan meksikolaisen ruokakulttuurin muokkaajina.

Meksikolaiset jakavat ruuat ”kuumiin” ja ”kylmiin”. Tällä ei tarkoiteta ruuan tarjoilulämpötiloja, vaan sillä viitataan ruuan vaikutuksiin elimistössä. Kuumia ruokia pidetään helposti sulavina ja lämmittävinä. Kylmien ruokien taas ajatellaan olevan vaikeasti sulavia ja alentavan ruumiinlämpöä. Esimerkkeinä mainittakoon kuumista ruuista hunaja, riisi ja kahvi. Kylmiä ruokia puolestaan on kala, limetti ja keitetyt kananmunat. Kuumien ja kylmien ruokien välillä pitäisi olla tasapaino.

Kun meksikolaista ruokahistoriaa ja ruokakulttuuria oli käsitelty, perehdyimme illan ruokalistaan. Opiskelijat jakaantuivat eri ryhmiin. Kurssilla valmistui alkuruuaksi tortillakeittoa. Pääruokana oli Kanafajitat, Guacamole ja Salsaa. Jälkiruokana valmistui raikas ja pehmeä Avokado jälkiruoka, puhutaan myös Avokado kiisselistä.  
Meksikolaista ruokailtaa vietettiin marraskuussa 2014. Ulkona oli pimeys ja syksyn harmaus. Tuntui hyvältä katsella katettua meksikolaista ruokapöytää. Pöydässä oli ruokien väriloistoa ja makujen rikkautta.
 
Teksti ja kuvat Tuija Pietilä-Estrada