Kurssin aluksi keskustelimme alueittain maan
ruokatarjonnasta. Ruoka on tärkeä osa meksikolaista elämäntapaa. Raaka-aineiden
tuottaminen, hankkiminen, valmistaminen ja syöminen vie suuren osan jokaisesta
päivästä Meksikossa.
Historian vaikutusta meksikolaisten ruokavalioon ei voi
sivuuttaa. Aloitimme Mayaintiaaneista ja jatkoimme kuinka Asteekeilla oli jo
rikas ruokaperinne. Hallitsijan kerrotaan vaatineen palvelijoitaan valmistamaan
päivittäin yli parikymmentä ruokalajia. Espanjalaiset jättivät myös omat
jälkensä valloitusretkillään ja muokkasivat meksikolaista ruokaperinnettä. Eikä
unohtaa sovi ranskalaisia ja saksalaisiakaan meksikolaisen ruokakulttuurin muokkaajina.
Meksikolaiset jakavat ruuat ”kuumiin” ja ”kylmiin”. Tällä ei
tarkoiteta ruuan tarjoilulämpötiloja, vaan sillä viitataan ruuan vaikutuksiin
elimistössä. Kuumia ruokia pidetään helposti sulavina ja lämmittävinä. Kylmien
ruokien taas ajatellaan olevan vaikeasti sulavia ja alentavan ruumiinlämpöä. Esimerkkeinä
mainittakoon kuumista ruuista hunaja, riisi ja kahvi. Kylmiä ruokia puolestaan
on kala, limetti ja keitetyt kananmunat. Kuumien ja kylmien ruokien välillä
pitäisi olla tasapaino.
Kun meksikolaista ruokahistoriaa ja ruokakulttuuria oli
käsitelty, perehdyimme illan ruokalistaan. Opiskelijat jakaantuivat eri ryhmiin.
Kurssilla valmistui alkuruuaksi tortillakeittoa. Pääruokana oli Kanafajitat,
Guacamole ja Salsaa. Jälkiruokana valmistui raikas ja pehmeä Avokado
jälkiruoka, puhutaan myös Avokado kiisselistä.
Meksikolaista ruokailtaa vietettiin marraskuussa 2014.
Ulkona oli pimeys ja syksyn harmaus. Tuntui hyvältä katsella katettua
meksikolaista ruokapöytää. Pöydässä oli ruokien väriloistoa ja makujen rikkautta.
Teksti ja kuvat Tuija Pietilä-Estrada