Voileipien
perusajatus on pysynyt samana lähes kaksisataa vuotta. Nykyisin voileivistä on
runsaasti eri muunnelmia. Jokaisella maalla sanotaan olevan oma erityinen
tapansa valmistaa voileipiä. Kurssin aluksi tutustuimme eri maiden
voileipähistoriaan. Tutustuimme myös erilaisiin tarvikkeisiin ja aineksiin,
mistä hyviä voileipiä syntyy ja mitä voi yhdistellä keskenään.
Jatkoimme
tuntia perehtyen Tanskalaiseen voileipään ja valmistimme sellaisen. Sitten oli
vuorossa italialainen Brunschetta leipä ja Broileri-avokadotortilla
rullavoileivät meksikolaisittain. Kurssin lopuksi teimme perinteiset suomalaiset
Lohiruisleivät. Voileipiä syntyi, kuin iloisten rouvien voileipäherkku
baarissa. Kaikkea ei jaksettu syödä kurssilla, joten ajattelen, että
kotipuolessa oli myös iloisia yllätysten vastaanottajia. Oppilaat saivat myös
kotiinsa reseptivihkosen, johon oli koottu erilaisia voileipä ohjeita.
Voileivästä
saa helposti ruokaisan annoksen. Voileipä taipuu moneksi ja siitä saa hyvin
jokaiselle ruokailijalle yksilöllisen aterian. Kannattaa myös tutustua eri
maiden voileipä kulttuuriin ja löytää ne omat suosikit. Kirjoittajan omiksi
suosikeiksi voisin vielä mainita ranskalaisen lounasleivän ja broileri - pestosämpylät.
Espanjalainen Bocadilla on myös Serrano kinkulla ja lisukkeilla melkein
vastustamaton voileipäherkku. Vihjeenä kerron espanjaan matkustaville, Bocadilloja
saa espanjassa monen erikokoisena, joten jos et halua puolimetristä voileipää,
kysy tarjoilijalta pientä ja hyvää voileipää pikkunälkään.
TP-E