torstai 11. joulukuuta 2014

Voileipä kurssi

Voileipä, se on kätevästi ja nopeasti laitettavaa hyvää syötävää. Erilaisiin voileipiin tutustuimme opistomme voileipäkurssilla. Voileipien historian sanotaan alkaneen 1718-1792,  kun Englannissa vaikutti neljäs Sandwichin jaarli. Kyseinen jaarli oli intohimoinen peluri, joka ei halunnut nousta syömään ruokapöytään, vaan istua pelipöytänsä ääressä. Niinpä hän pyysi tuomaan voileipiä pelipöytänsä ääreen. Erityinen herkkuvoileipä oli naudanlihaa kahden leipäviipaleen välissä. Tapa syödä voileipiä yleistyi ja saavutti suosiota jaarlin näytettyä esimerkkiä. 

Voileipien perusajatus on pysynyt samana lähes kaksisataa vuotta. Nykyisin voileivistä on runsaasti eri muunnelmia. Jokaisella maalla sanotaan olevan oma erityinen tapansa valmistaa voileipiä. Kurssin aluksi tutustuimme eri maiden voileipähistoriaan. Tutustuimme myös erilaisiin tarvikkeisiin ja aineksiin, mistä hyviä voileipiä syntyy ja mitä voi yhdistellä keskenään. 

Jatkoimme tuntia perehtyen Tanskalaiseen voileipään ja valmistimme sellaisen. Sitten oli vuorossa italialainen Brunschetta leipä ja Broileri-avokadotortilla rullavoileivät meksikolaisittain. Kurssin lopuksi teimme perinteiset suomalaiset Lohiruisleivät. Voileipiä syntyi, kuin iloisten rouvien voileipäherkku baarissa. Kaikkea ei jaksettu syödä kurssilla, joten ajattelen, että kotipuolessa oli myös iloisia yllätysten vastaanottajia. Oppilaat saivat myös kotiinsa reseptivihkosen, johon oli koottu erilaisia voileipä ohjeita.

Voileivästä saa helposti ruokaisan annoksen. Voileipä taipuu moneksi ja siitä saa hyvin jokaiselle ruokailijalle yksilöllisen aterian. Kannattaa myös tutustua eri maiden voileipä kulttuuriin ja löytää ne omat suosikit. Kirjoittajan omiksi suosikeiksi voisin vielä mainita ranskalaisen lounasleivän ja broileri - pestosämpylät. Espanjalainen Bocadilla on myös Serrano kinkulla ja lisukkeilla melkein vastustamaton voileipäherkku. Vihjeenä kerron espanjaan matkustaville, Bocadilloja saa espanjassa monen erikokoisena, joten jos et halua puolimetristä voileipää, kysy tarjoilijalta pientä ja hyvää voileipää pikkunälkään. 
TP-E